SAMORZĄDOWA SZKOŁA PODSTAWOWA
im. ks. ANDRZEJA BIERNACKIEGO
w WIELGUSIE

Logo v1

PIERWSZE WARSZTATY Z METODĄ PLON

 

W roku szkolnym 2013/2014 nasza szkoła realizuje program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo" organizowany przez markę Winiary. Celem tego projektu jest propagowanie wśród młodzieży dobrych nawyków związanych z prawidłowym odżywianiem, w szczególności takich, jak przeciwdziałanie marnowaniu pożywienia, świadome dokonywanie zakupów spożywczych, prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych czy komponowanie smacznych i zdrowych posiłków.

Wszystkie te zagadnienia niewątpliwie zbieżne są z założeniami metody PLON. Dlatego 12.03.2014 postanowiliśmy włączyć się w działania warsztatowe klasy II A (głównego organizatora). Uczniom klasy I B i II A została przedstawiona prezentacja multimedialna wprowadzająca w tematykę metody PLON. Podczas dyskusji uczniowie m. in. dowiedzieli się, jak nie marnować żywności, jak wzbogacać swój jadłospis, zastępując mięso warzywami i produktami sezonowymi oraz jak przygotowywać potrawy, oszczędzając jednocześnie wodę i energię elektryczną. Szczególnej uwadze poświęcono kwestię wzajemnych zależności i ukazanie, jak nasze codzienne zachowania i nawyki konsumenckie wpływają na życie innych. Ku miłemu zaskoczeniu okazało się, że poziom wiedzy naszych uczniów na temat świadomości wyboru produktów spożywczych, ich racjonalnego pożytkowania jest naprawdę duży.

Ponadto przedstawiciele klasy II A przygotowali dla społeczności uczniowskiej i nauczycieli lekcję oraz warsztaty na których mogliśmy próbować sałatki, surówki, przekąski a także produkty z których można było przyrządzić dla siebie zdrową i oryginalną kanapkę. Każdy mógł skosztować ekologicznego, świeżo wyciskanego soku z marchwi lub jabłek (pochodzących z własnego gospodarstwa). Niezwykle ciekawa okazała się prezentacja owoców i warzyw (rzepa, cieciorka – tak rzadko dziś wykorzystywanych w kuchni). Następnie gimnazjaliści uczestniczyli w warsztatach, na których uczyli się wykonywania jadalnych ozdób z owoców i warzyw. Zajęcia warsztatowe z klasą IIA przeprowadziła absolwentka naszej szkoły.

Działania te miały zachęcić uczniów do podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania, przygotowywania posiłków. Promowano również idee niemarnowania żywności (wszystkie przyniesione produkty wykorzystano do przygotowania kanapek, surówek i sałatek, a wykonane w czasie warsztatów dekoracje z owoców i warzyw zostały przez uczniów zjedzone).

zamow1