ŚWIATOWY DZIEŃ ŻYWNOŚCI
Dnia 17 października 2013 r. uczniowie klasy III B pod opieką pani Ewy Adamczyk – Isaki, wzięli udział w akcji organizowanej przez sieć sklepów Tesco. W tym tygodniu organizowany jest Światowy Dzień Żywności. W związku z tą akcją uczniowie przygotowali ulotki z informacjami o tematyce marnowania jedzenia, przygotowali ankiety, które przeprowadzili wśród przechodniów.
Nasza społeczność zdaje sobie sprawę z tego, że rocznie w Polsce wyrzuca się aż 9 mln ton jedzenia! z czego owoce stanowią 26 %, warzywa 33 %, wędliny 33 % i pieczywo aż 50 %. Mieszkańcy wiedzą, że kupują zbyt dużo produktów, którym kończy się data przydatności do spożycia oraz, że zdarza się im kupować zbyt duże porcje na obiad. Dlatego należy robić listę zakupów, nie kupować gdy jest się głodnym i sprawdzać czy się już nie kupiło danego produktu.
Światowy Dzień Żywności został ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Jego głównym celem jest pogłębienie świadomości społecznej na temat globalnych problemów żywnościowych, także poprzez działania lokalne.